Backfire Art Zaanstad

Backfire Art Zaanstad

2016

Backfire 2016

Het participatie event Backfire is een project van Robert Roelink en Harold Linker. Het is een verkenning van het engagement in de kunst.

Roelink en Linker hebben al vaker in de Zaanstreek hun interesse in geëngageerde kunst laten zien. Bij deze projecten ging het veelal om een sociaal thema, zoals de vluchtelingenproblematiek bij “Rafting for dummies” tijdens Sail vorig jaar in Wormerveer. Een tweedimensionale voorstelling van tien bij acht meter van een reddingsvlot met vluchtelingen. Het materiaal: plastic afval. De locatie: aan de Zaan.

Bij Backfire gaat het nu niet om een sociaal geëngageerd thema. Het engagement zelf staat ter discussie. Wat is de functie van kunst in de huidige maatschappij? Kan het aanzetten tot anders handelen? Of bevestigt kunst alleen de misstanden in de wereld zonder met een alternatief te komen? Is het verworden tot een linkse hobby? Of kan kunst echt iets betekenen in de wereldproblematiek van vandaag?

Backfire is als een speelveld van ideeën. De bezoeker speelt daarbij een heel belangrijke rol. Want waarvoor komt de bezoeker zoal naar een tentoonstelling? Komt hij kennis vergaren, troost zoeken, een glimp opvangen van een betere wereld? Wil hij één worden met de kunst, of gewoon vermaakt worden en iets moois kopen? Wat maakt hem uiteindelijk betrokken en enthousiast?

Met o.a. Jordy Koevoets, Oscar Prinsen, Maarten Bel, Bianca Runge, Kees Boevé, Marc Volger/Willem Moeselaar, Mireille Giele, Norbert Wille, Global Village 2016 met 50 internationale kunstenaars, Harold Linker en Robert Roelink.

backfire-artzaanstad-21-mei-2016

Back to Top